Mist u content? Hebt u een vraag of opmerking?

logo1 logo1 logo1
Home > Blog >
afbeelding

BLOG | Deel 2: Hoe BIM't Berkvens?

12-03-2015

Dit is deel 2 in een serie van vier blogs. In de eerste blog hebben we uitgelegd wat BIM is, met de deuren van Berkvens als voorbeeld. In deze blog bekijken we hoe Berkvens zelf met BIM omgaat. Frank Houben, Programmamanager BIM werd hierover geïnterviewd door Edwin Vlems.

Hoe gaat Berkvens in de praktijk met BIM om?
“We zijn alle BIM-projecten met open vizier ingegaan: samen aan de gang gaan en leren. Ook hier gaat het om continu verbeteren. We hebben op dit moment een stuk of 10 grotere BIM-projecten lopen, het loopt nog zeker geen storm. Maar we kunnen zo wel stap voor stap ervaring opdoen.” Kun je een voorbeeld noemen? “Een mooi voorbeeld van een BIM-project waar we in meedoen is het Providentia-project in Sterksel dat we met aannemer Huybregts Relou doen. Dat is een aannemer die serieus wil investeren in BIM en in dit project de daad bij het woord voegt, samen met al haar co-makers.” Een betere manier om BIM handen en voeten te geven bestaat er volgens Frank niet. Onderstaande afbeeldingen geven een indruk van het project in BIM.

3D-gebouw Deuren-2

BIM met kleine stapjes
Berkvens heeft vooral goed over BIM nagedacht: "We merken dat leveranciers gewoon snel wat modelletjes online zetten, maar wij hebben eerst gekeken wat BIM kan opleveren en ons ervan verzekerd dat onze input beantwoordt aan de vraag van architecten, modelleurs en aannemers. Want die vraag verschilt enorm hebben we inmiddels ontdekt, verschillende partijen hebben verschillende wensen.” En hoe hebben jullie het tot nu toe gecommuniceerd? “We hebben het organisatorisch best wel goed op orde vind ik, maar we hebben het nog veel te weinig gedeeld. Mensen weten nog onvoldoende wat wij weten of kunnen of doen. We hebben best veel partners opgezocht om over onze visie te sparren: hoe ziet men BIM, wat verwacht men van een deurenfabrikant. De inzichten die dit opgeleverd heeft, hebben de BIMWijzer, zoals we die momenteel op onze site hebben staan (bim.berkvens.nl), voor een groot deel gevormd.”


Berkvens zet vol in op BIM: “Vroeger kregen we bij wijze van spreken een schoenendoos met tekeningen en bestekken erin onder het motto 'zoek het maar uit', maar BIM is eigenlijk een digitale variant van deze schoenendoos: ‘Hier, maak maar een offerte.’ Echter door goede afspraken te maken over de werkwijze en de informatie-overdracht, biedt BIM de mogelijkheid om te  voorkomen dat werk over de schutting wordt gegooid.” En waar staan jullie BIM-bestanden? “Naast de BIMWijzer staan we inmiddels ook op portalen van derden zoals BIMregister of SBRCURnet. Het gaat daarbij om doorverwijzingen naar de site met onze BIMWijzer, het zijn geen kopieën van onze bestanden. Dat is belangrijk omdat anders bij updates van onze bestanden het onderhoud onbeheersbaar dreigt te worden.”


Waarom BIM-men met Berkvens?
Berkvens heeft een 11-tal redenen geformuleerd voor partijen om samen met Berkvens te BIM-men, zie het plaatje voor het overzicht.

Hieronder worden enkele redenen toegelicht:
Gemak: “Je krijgt kant en klare, correcte 3D-modellen, bijv. met de juiste sparingsmaat.”
Informatie: “Het model bevat alle gekoppelde productkenmerken, gedurende het bouwproces te verrijken.”
Lean (hergebruik van informatie in de keten): “De gekoppelde informatie wordt in het vervolgproces hergebruikt, bijv. voor de aansturing van machines.”
Keuze: wil je bijvoorbeeld de deur ‘wall based’ of ‘vrij plaatsbaar’ in het systeem? “Wall based betekent dat de sparing automatisch wordt berekend aan de hand van de deurafmetingen. Bij 'vrij plaatsbaar' moet je met de hand de sparing modelleren, met het risico op een eventuele 'clash'.”

Bim-elftal Het is wel de bedoeling dat BIM ook echt het handwerk vermindert: “Wat we niet willen is Hollywood-BIM, BIM voor de schijn: je vraagt de klant informatie in te geven over welke deur hij of zij wil, maar gaat vervolgens al die informatie uitprinten en met de hand in je systeem invoeren. Terwijl je het eigenlijk integraal door moet laten lopen, je laat de voordelen anders liggen en slaat dan de plank voor wat betreft BIM volledig mis.”


Dit blog is onderdeel van een gratis kennisdocument over BIM. In het document wordt ook uitgelegd wat BIM is, hoe je met BIM-software en -objecten om moet gaan en wat de toekomst van BIM ons brengt. Volgende week deel 3 in de serie van 4 over BIM bij Berkvens.

INLOGGEN BIM DOWNLOADS