Mist u content? Hebt u een vraag of opmerking?

logo1 logo1 logo1
Home > Blog >
afbeelding

BLOG | Deel 3: Berkvens BIM software en objecten

19-03-2015

Dit is deel 3 in een serie van vier blogs. In de eerste blog hebben we uitgelegd wat BIM is, in het tweede gingen we dieper in op de praktijk bij Berkvens. In deze blog bekijken we hoe het precies zit met de software en objecten als het gaat om BIM. Frank Houben, Programmamanager BIM werd hierover geïnterviewd door Edwin Vlems.

Er zijn verschillende standaarden en bestandstypes in BIM, hoe gaat Berkvens daarmee om? “We gaan uiteindelijk voor ‘Open BIM’ oftewel uitwisseling van informatie via .ifc-bestanden. We willen namelijk niet afhankelijk zijn van de software die bij onze klant gebruikt wordt. Onze klanten werken immers met verschillende pakketten: veel partijen –vooral aannemers- werken met Revit, terwijl anderen weer werken met pakketten als bijvoorbeeld ArchiCAD.” En hoe gaan jullie daarmee om? “Wij willen dus uiteindelijk gaan werken volgens ‘Open BIM’, maar in eerste instantie richten we ons voornamelijk op Revit gebruikers. We hebben op onze site een BIM-wijzer (bim.berkvens.nl) met een bibliotheek bestaande uit Revit objecten van onze producten. Zodra een architect of modelleur een deurmodel wil hebben kan deze eenvoudig gedownload worden; Zelf modelleren is dus niet meer nodig. In onze BIM-wijzer staat verder nog interessante informatie voor de gebruikers van onze objecten zoals handige instructiefilmpjes en antwoorden op de meest gestelde vragen.”

walkthrough providentia-3

En hoe houden jullie de bestanden klein voor de verschillende marktpartijen? “Onze deuren zijn zogenaamde ‘geparametriseerde objecten’: voor alle verschillende afmetingen gebruiken we maar één model. Als we voor elke afmeting een apart model moeten maken krijgen we veel te veel objecten. De bestanden zelf houden we beperkt door ze ‘slim te modelleren’, bijvoorbeeld door overbodig detail zoals afrondingen weg te laten.”

En hoe kom je tegemoet aan vragen uit de praktijk van niet-Revit gebruikers? “Af en toe vragen mensen of we de modellen ook in ArchiCAD kunnen importeren. Dat kan dan weer via de open standaard .ifc. Maar .ifc is op vlak van parametrisering nog niet zo ver, oftewel kun je een deur niet van afmeting veranderen. Als een ArchiCAD gebruiker nu vraagt om een deurmodel van ons, exporteren we de afmetingen die hij of zij wil uit Revit naar een .ifc-bestand, en dat kunnen ze dan weer in ArchiCAD importeren. In de praktijk werkt dat goed.”

Objectenbibliotheek
Gebruikers kunnen dus terecht op jullie site voor het downloaden van objecten van jullie producten? “Klopt, we bieden onze objecten aan via de BIMWijzer op onze eigen site en niet via bibliotheken van derden. De gebruiker is daarmee verzekerd van de meest up-to-date bestanden. Dat geldt overigens ook voor gebruikers die via externe portalen als BIMRegister of SBRCURnet doorverwezen worden naar onze bibliotheek. Overigens, niet alle producten hebben we als BIM-object beschikbaar. We hebben de 20-80 regel aangehouden. Afhankelijk van de vraag naar ontbrekende objecten, wordt de bibliotheek in de loop der tijd verder uitgebreid.”

bim-bibliotheek

Hoe is de bibliotheek ontvangen in de markt? “Over het algemeen goed. Er wordt driftig gedownload en al vele bestanden hebben inmiddels hun weg gevonden in diverse mooie projecten. Wel zien we dat m.n. architecten zich nog niet altijd willen ‘binden’ aan een leverancier door toepassing van leverancier specifieke modellen. Daar proeven we dan de behoefte aan generieke objecten, waar nog geen leverancier aan gekoppeld is. Maar tot nu toe is er nog geen breed toegepaste open source objectenbibliotheek voor deuren.” En in de praktijk is dat vaak ook geen probleem: “Bij de bouwvorm ‘design and build’ wordt de architect door de aannemer ingeschakeld (en niet zoals gebruikelijk door de opdrachtgever) en die heeft vaak al een voorkeur voor een deurenleverancier. Dan ligt het voor de hand dat de architect gebruik maakt van onze bibliotheek.”

Hoe gaan jullie om met de Revit-standaard? “Mensen kunnen modellen bij ons downloaden en importeren in Revit. Zodra een modelleur precies in Revit heeft ingevuld wat hij wil hebben qua bijvoorbeeld brandwerendheid, kan hij een .rfa bestand opslaan en naar ons sturen. Ze kunnen ook alles wat met deuren te maken heeft exporteren als .ifc en naar ons sturen, in onze BIMWijzer staat precies hoe ze dat moeten doen. En aan de hand van een .ifc-bestand kunnen wij een controle doen op de kwaliteit en vervolgens een offerte uitbrengen.” Gaat dat helemaal automatisch? “Nee, nu moeten we veel nog met de hand doen, maar straks willen we het .ifc-bestand rechtstreeks in ons ERP-systeem importeren zodat de opdrachten meteen in de fabriek eruit rollen.”

providentia-2

BIM, Revit en families
Mensen die in een programma als Revit werken met jullie deurmodellen hebben natuurlijk enorm veel mogelijkheden om uit te kiezen. Hoe ga je om met die veelheid? “In Revit worden alle modellen van onderdelen als deuren ingedeeld in zogenaamde ‘families’. Dat is een verwarrende term, want een ‘family’ in Revit is geen familie met opa en oma en mama en papa, maar een soort ‘basisfamilielid’ dat je op veel manieren kunt aanpassen. Een familie kan bij ons bijvoorbeeld de enkeldeur zijn, of een dubbeldeur. Voor de beheersbaarheid zou je een ‘superfamilie’ willen maar dan wordt het bestand te groot, je moet daar een logische indeling van maken.” En hoe werken die families samen in een BIM-model? “Dat gebeurt met ‘nesting’, je kunt een deur nesten in een kozijn, en bijvoorbeeld hang- en sluitwerk nesten in de deur. Het nesten helpt het modulair werken, daardoor heb je minder deurfamilies nodig zeg maar. De family ‘enkeldeur’ kun je weer aanpassen door er bijvoorbeeld een deur met glasopening van te maken, of de afmetingen aan te passen.”

Dit blog is onderdeel van een gratis kennisdocument over BIM. In het document wordt ook uitgelegd wat BIM is, hoe je met BIM-software en -objecten om moet gaan en wat de toekomst van BIM ons brengt. Volgende week deel 4 in de serie van 4 over BIM bij Berkvens. Voor meer informatie over BIM neem contact op met Frank Houben: fhouben@berkvens.nl of 0493-499 111

INLOGGEN BIM DOWNLOADS