Mist u content? Hebt u een vraag of opmerking?

logo1 logo1 logo1
Home > Blog >
afbeelding

BIM-model voor Providentia in Sterksel krijgt steeds meer vorm

06-07-2015

Blogpost geschreven door Frank Houben, BIM Manager bij Berkvens

BIM is hot in de bouw! Steeds meer architecten en aannemers gaan er mee aan de slag en sommige zweren er inmiddels bij. Zo ook Huybregts Relou uit Son, die project 'Providentia' te Sterksel met beide handen aangegrepen heeft om samen met haar ketenpartners (o.a. Berkvens) ervaring op te doen met deze nieuwe ontwikkeling, die de bouw de komende jaren ingrijpend gaat veranderen. Het inmiddels tot 'Kloostervelden' omgedoopte 'omgekeerd integreren'-project  voor o.a. de cliënten van Stichting Kempenhaeghe (ontworpen door SATIJNplus Architecten uit Born) krijgt al flink gestalte.

kloostervelden-providentia

Bouwen in meerdere dimensies
BIM is de afkorting voor Builiding Information Modeling en ‚Äčkomt erop neer dat alle partijen (architect, aannemer, constructeur, installateur en toeleveranciers) samenwerken in hetzelfde 3D-model van het bouwwerk. Daardoor beschikt iedereen over dezelfde informatie. Voordat een gebouw uit de grond wordt gestampt, is het al een keer virtueel gebouwd, waardoor veel faalkosten in de uitvoering worden voorkomen.

Kennis delen
In het 3D-model van 'Providentia' heeft Pascal van Ree de binnendeuren gemodelleerd, m.n. Avento's (stalen montagekozijnen) en Vari-Doors schuifdeursystemen. Maar ook de wat meer complexe tilliftoplossingen. Pascal: "Omdat dit ook voor ons nog betrekkelijk nieuw is, is dit soms met vallen & opstaan gebeurd, maar het is gelukt en we hebben in ieder geval een hoop geleerd waar we in volgende BIM-projecten ons voordeel mee kunnen doen." Ook projectverantwoordelijke Maurice Custers heeft veel tijd in ontwerp- en werkvoorbereidingsfase gestoken, maar is ervan overtuigd dat deze investering zich in de uitvoering gaat terugverdienen: "Omdat we nu eerder aan tafel zitten met architect en aannemer kunnen we onze expertise al in een vroeg stadium inbrengen en meedenken in oplossingen voor de klant. En dat is nu precies de rol die we willen pakken."

Klik op de afbeelding om te vergroten.

tekening-providentia

BIM en Berkvens
Eerder deelden wij al het interview dat we hadden met Cas Janssen, BIM Manager van Huybregts Relou en Sven van Deurzen, BIM modelleur van SATIJNplus Architecten. De kern: “bij bouwen met BIM in de toekomst zit je winst niet in de inkoop, maar in de goede onderlinge samenwerking.” Al eerder kwamen we tot de conclusie dat ‘BIM-men’ zeer intensief samenwerken is. Om een bouwproject in BIM te laten slagen, is een hoge mate van betrokkenheid van alle partijen een must.

Benieuwd naar de visie van Berkvens op BIM? In het kennisdocument delen wij onze visie en aanpak graag met u. Voor meer informatie over BIM mail Frank: fhouben@berkvens.nl of bel hem op 0493 499 111.

 

Download PDF

INLOGGEN BIM DOWNLOADS